Lage avisannonser med InDesign - Win

Bruksanvisningen nedenfor gjelder for Windows, HER finner du oppsett for Macintosh.

NADA avis 7.0-oppsettet kan brukes både for InDesign CS3 og nyere. Oppsettet vil også kunne brukes direkte fra de andre programmene i CS-pakken, som Photoshop, Illustrator og Acrobat. Du finner mer om disse programmene under Lage NADA-annonser med andre programmer. Enkelte skjermbilder i denne bruksanvisningen refererer til NADA avis 5.0. Oppsettet er imidlertid helt identisk så dette har ingen praktisk betydning og kan trygt ignoreres.

Avslutt InDesign, PhotoShop og evt. andre Adobe-programmer før du går videre og starter installeringen.

1. Last ned NADA avis 7.0_hjelpefiler.zip. Denne filen er en zip-fil som inneholder fire filer: to fargeprofiler, ett fargeoppsett, samt et eksportoppsett (joboptions) for Adobes programmer. Når du klikker på lenken ovenfor får du fram denne dialogruten, velg Lagre og legg filen på skrivebordet slik at du har den lett tilgjengelig.

NADA avis 5.0 installerer

2. Høyreklikk på NADA_avis_7.0_hjelpefiler.zip som du akkurat la på skrivebordet og velg Pakk ut alle fra menyen du da får opp. Dette starter utpakkingsveiviseren. Lagre mappen du pakker ut på skrivebordet. Når utpakkingen er ferdig kan du åpne mappen.

NADA avis 5.0 installerer

3. I mappen du akkurat pakket ut finner du fire filer. Først skal du installere de to fargeprofilene. Høyreklikk på filen ISOnewspaper26v4. I menyen du da får opp, velg Installer Profil. Høyreklikk deretter på den andre fargeprofilen ISOnewspaper26v4_gr og velg Installer Profil her også.

NADA avis 5.0 installerer

4. Start InDesign og velg Color Settings fra Edit-menyen. Klikk på Load-knappen og naviger deg frem til mappen NADA_avis_7.0_hjelpefiler som du la på skrivebordet. Velg filen ISO 12647-3.csf og klikk Åpne.

NADA avis 5.0 installerer

5. Colour Settings-dialogruten skal da se slik ut. Klikk OK slik at dialogruten lukkes og fargeoppsettet velges. Hvis ikke ISO 12647-3 er valgt i Settings-menyen, velger du det nå.

NADA avis 5.0 installerer

Dette fargeoppsettet kan du nå bruke hver gang du skal produsere annonser for avis.

6. Velg Adobe PDF Presets og Define fra File-menyen.

NADA avis 5.0 installerer

7. Du får da frem en dialogrute som ser slik ut:

NADA avis 5.0 installerer

8. Klikk på Load-knappen og naviger deg frem til mappen NADA_avis_7.0_hjelpefiler som du la på skrivebordet. Velg filen NADA_avis_7.0.joboptions og klikk Åpne. Du vil nå se at NADA avis 7.0 eksport-oppsettet er installert. Klikk Done for å gå ut av dialogruten.

NADA avis 5.0 installerer

9. Hvis du ønsker at fargeoppsettet skal virke på tvers av alle Adobe-programmer, kan du starte Adobe Bridge. Velg Creative Suite Color Settings fra Edit-menyen. Marker ISO 12647-3 i listen over ferdige fargeoppsett og klikk på Apply-knappen.

10. InDesign er nå klargjort for å kunne eksportere PDF-filer etter NADAs oppsett. Åpne et InDesign-dokument og velg Adobe PDF Presets og NADA_avis_7.0 fra File-menyen.

NADA avis 5.0 installerer

11. Du får da opp en dialogrute hvor du angir hvor du skal arkivere filen.

NADA avis 5.0 installerer

12. Etter at du har klikket Arkiver, vil du få opp denne dialogruten. Her vil du se at NADA_avis_7.0 er valgt øverst. Klikk på Export og selve eksporten av filen utføres.

NADA avis 5.0 installerer

Du har nå fått en PDF som er laget etter NADAs standard og som med stor sannsynlighet vil gå greit gjennom PDF-kontrollen i NADAexpress.

Hvis dokumentet inneholder elementer som ikke er i CMYK blir disse konvertert under eksporten til PDF. For å være sikker på å få et optimalt resultat vil vi dog anbefale at alle elementer (bilder osv.) blir konvertert til CMYK på forhånd i programmer som Adobe Photoshop eller FotoWare ColorFactory. På den måten vil man ha større kontroll over det endelige resultatet.