Nedlasting - fargestyring for avis og avisannonser

Fra og med 01.01.2012 er det ISO-standarden 12647-3 som gjelder for produksjon og trykking av avisannonser i Norge. På denne siden finner du relevant materiale.

Annonseprodusenter

Produsenter/avsendere vil trenge de nye ICC-profilene for fargekonvertering for avisannonser som skal på trykk etter årsskiftet.

For produsenter/avsendere:

ICC-profil ISOnewspaper26v4 for konvertering til CMYK

ICC-profil ISOnewspaper26v4_gr for konvertering til gråtoner

ICC-profiler for Dagens Næringsliv (kompenserer for rosa papir)

Filene kan brukes både på Macintosh og Windows. Filene er zippet. Last ned den filen du ønsker og pakk den ut. ICC-profiler skal installeres i systemet på datamaskinen der du jobber med bilder og annonser til magasin.

• Mac OS X: Library > Application Support > Adobe > Color > Profiles > Recommended

• Windows: Windows eller WINNT > system32 > spool > drivers > color (Merk: Det enkleste er å høyreklikke profilen og velge Installer profil i den menyen som vises.).

Aviser

For aviser som skal implementere ISO 12647-3:

Parametre for prosesskontroll (pdf)

Testform i farger (TIFF)

Testform i EPS-format m/tiff preview. Egnet til testtrykking for å finne punktstigningen.

Ytterligere interessant stoff for aviser er å finne på WAN-Ifra's sider.