Support

Nedlasting - fargestyring for avis og avisannonser

Fra og med 01.01.2012 har ISO-standarden 12647-3 vært gjeldende for produksjon og trykking av avisannonser i Norge. Denne standarden ble oppdatert av ISO i 2015, og fra august 2015 har NADA-standarden for avisannonser blitt justert tilsvarende. På denne siden finner du relevant materiale.

Annonseprodusenter

Det er ISO-standarden 12647-3 som gjelder for produksjon og trykking av avisannonser i Norge. Denne standarden er innebygd i fargekonverteringen av annonser til avis i NADAexpress. Den innebygde fargekonverteringen gjør at annonseprodusenter kan velge om de vil gjøre nødvendig fargekonvertering selv eller ikke.

Om man ønsker å gjøre nødvendig fargekonvertering selv, trenger man følgende to ICC-profiler:

ICC-profil WAN-IFRAnewspaper26v5 for konvertering til CMYK

ICC-profil WAN-IFRAnewspaper26v5_gr for konvertering til gråtoner

Håndtering av filene

Filene kan brukes både på Macintosh og Windows. Filene er zippet. Last ned den filen/de filene du ønsker og pakk den/dem ut. ICC-profiler skal installeres i systemet på datamaskinen der du jobber med bilder og annonser til avis.

• Mac OS X: Library > Application Support > Adobe > Color > Profiles > Recommended

• Windows: Windows eller WINNT > system32 > spool > drivers > color (Merk: Det enkleste er å høyreklikke profilen og velge Installer profil i den menyen som vises.).

Mottakere

Alle aviser har for lengst implementert ISO 12647-3. Det er derfor ikke lenger noe behov for filer som kan være til hjelp med denne implementeringen. Skulle noen aviser allikevel være interessert i slikt stoff kan de henvende seg direkte til NADA Support.