NADA Annonsemottak – Ofte stilte spørsmål

Finnes det noe NADA Annonsemottak for Windows/PC?

Nei, det gjør det ikke. Opprinnelig var det meningen at NADAs programmer skulle foreligge både for PC og Mac, men det viste seg tidlig at PC-løsningen ikke var spesielt etterspurt i miljøet.

Om man ikke ønsker å kjøre et Mac-basert mottak er det nettbaserte annonsemottaket som fra mai 2013 er integrert i NADAexpress, et glimrende alternativ.

Hvordan fungerer NADAlokal - internpubliseringsløsningen?

NADAlokal er en innebygget publiseringsløsning i NADA Annonsemottak 5.0 og 5.1. Den bruker den internett-tjeneren som finnes på alle OS X Mac-maskiner til å publisere et par statussider over mottatte annonser. Annonsemottaket oppdaterer disse sidene med jevne mellomrom. Ved å finne frem til NADAlokal-sidene på NADA-Mac'en over lokalnettet, kan hvem som helst i avishuset holde seg orientert om status for mottatte annonser.

Hvordan unngå at gamle annonser hoper seg opp og gjør systemet tregt?

Hos større mottakere bør NADA Annonsemottak settes opp til automatisk å

• — flytte gamle og ferdigbehandlede filer til arkivmapper

• — samle filene i arkivmapper i egne datobaserte undermapper - «ryddemapper»

• — slette utgamle ryddemapper i sin helhet

Ved å sette opp et fornuftig rydde-/slette-opplegg, sørger man for at Annonsemottaket har et overkommelig antall filer på øverste nivå.

Hvorfor havner det filer i feilmappen?

Innkommende filer som ikke er NADA-filer adressert til en av de registrerte mottakerne i Annonsemottaket, havner i Feilmappen. Slikt skjer ikke så ofte, heldigvis. Men det kan allikevel være en rekke forskjellige årsaker dersom det først skulle skje:

• — FTP-kommunikasjonen har gått ned midt under overføringen av en NADA-fil. Da vil Annonsemottaket til slutt gi opp å vente på resten av filen, og konkludere med at den halvferdige filen er «noe annet».

• — Det er blitt kluss/misforståelser i NADA-katalogen, slik at filer sendes feil. Mottaker A får filer som skulle vært hos mottaker B. Eller navnefeil i NADA-katalogen eller Annonsemottaket, slik at selv om filer sendes riktig, kjenner Annonsemottaket ikke igjen navnet på mottakeren.

• — Utenforstående har plassert helt andre typer filer enn NADA-filer i Inn-mappen.

• — Mappepeker-oppsettet i NADA Annonsemottak er gjort helt feil.

Uansett årsak: Det er viktig å finne ut av ting når slikt skjer, slik at ikke verdifullt annonsemateriale forblir "forlagt". Det enkleste og beste er å håndtere slike feilmappe-filer straks de oppdages.

Hvordan integrere Annonsemottaket med produksjonssystemet?

Kort beskrevet er det to forskjellige tilnærminger til å knytte filer og informasjon fra NADA Annonsemottak (semi)automatisk opp mot produksjonssystemet i avisen.

Det enkleste er å legge ønsket informasjon fra følgeseddelen inn i filnavnet på den PDFen som sendes til produksjon, og å la produksjonssystemet bruke filnavnet som grunnlag for videre håndtering. NADA Annonsemottak har et eget oppsett under Valg... for hvordan filnavnet på produksjonsPDFen skal bygges opp.

En mer effektiv variant, som er i bruk i noen store produksjonsmiljøer, er å sende både produksjonsfilen og XML-følgeseddelen videre til produksjonssystemet, og så la dette systemet pakke ut XML-filen og bruke informasjonen derfra. I dette tilfellet trenger ikke filnavningen nødvendigvis gjøres like omstendelig. Det eneste formålet med den er at navnet gir en link mellom XML-fil og PDF-fil.

Er man nødt til å installere Acrobat også?

Tidligere versjoner av NADA Annonsemottak krevde at Adobe Acrobat måtte være installert på samme maskin som annonsemottaket. Slik er det ikke med NADA Annonsemottak 5.0 og 5.1. Det går helt fint å kjøre programmet uten at Acrobat er installert. Men dersom Acrobat likevel finnes på maskinen, kan det opprettes en kobling til dette programmet fra annonsemottaket, og man kan dermed lett benytte mange av verktøyene i Acrobat (spesielt om man har Acrobat Professional) til å jobbe med eller undersøke NADA-annonser.