Lage avisannonser med InDesign

Bruksanvisningen nedenfor er laget med utgangspunkt i InDesign på Mac. Oppsettet for InDesign for Windows er svært tilsvarende.

Skjermbildene i bruksanvisningen nedenfor er fra Adobe InDesign 2023 - på norsk. Hvis du bruker en annen versjon eller annet språk enn norsk, vil det kunne se noe annerledes ut.

NADA avis 7.1-oppsettet kan brukes for InDesign CS3 og og alle nyere versjoner. Oppsettet vil også kunne brukes direkte fra andre programmer i CS-pakken, som Photoshop og Illustrator. Du finner mer om dette under Lage NADA-annonser med andre programmer.

Avslutt InDesign, Photoshop og eventuelle andre Adobe-programmer før du går videre og starter installeringen.

1. Last ned NADA avis 7.1 installerer. Denne filen er et diskimage som inneholder et installeringsprogram som installerer de nødvendige fargeprofilene, et fargeoppsett, samt et eksportoppsett (Job Options) for Adobes programmer.

NADA avis 7.1 installerer

2. Dobbeltklikk på filen NADA avis 7.1 på diskimaget du nettopp lastet ned og kjør installeringen. Hvis du får melding om at programmet ikke kan åpnes fordi det kommer fra en ukjent utvikler, så hold nede Ctrl-tasten mens du klikker på programmet og velg Åpne i lokalmenyen du får opp. Du kan også høyreklikke på programmet for å oppnå det samme. Når installeringen er fullført så er ICC-profilene, fargeoppsettet, samt eksportoppsettet for Adobes programmer installert.

3. Start InDesign og velg Adobe PDF forvalg fra Fil-menyen. Kontroller at du ser NADA_avis_7.1 i den menyen du får opp. Hvis NADA_avis_7.1 ikke vises her så avslutt InDesign og start det på nytt.

4. I InDesign, velg Fargeinnstillinger fra Rediger-menyen. Velg ISO 12647-3 fra Innstillinger-menyen øverst i dialogruten, oppsettet ditt skal da se slik ut:

indesign color settings

Dette fargeoppsettet kan du nå bruke hver gang du skal produsere annonser for avis.

5. InDesign er nå klargjort for å kunne eksportere PDF-filer etter NADAs oppsett. Når du har laget ferdig en annonse i InDesign og lagret denne, velger du Adobe PDF-forvalg og NADA_avis_7.1 fra Fil-menyen.

Adobe PDF Presets

6. Du får da opp en dialogrute hvor du angir hvor du skal arkivere filen.

Export

7. Etter at du har klikket Arkiver, vil du få opp denne dialogruten. Her vil du se at NADA_avis_7.1 er valgt øverst. Klikk på Eksporter og selve eksporten av filen utføres.

Export 2

Du har nå fått en PDF som er laget etter NADAs standard og som med stor sannsynlighet vil gå greit gjennom PDF-kontrollen i NADAexpress.

Hvis dokumentet inneholder elementer som ikke er i CMYK, blir disse konvertert under eksporten til PDF. Ønsker man bedre kontroll med CMYK-konverteringen, kan dette gjøres på forhånd i programmer som Adobe Photoshop eller ColorFactory fra FotoWare.